Kontich, vroeger, nu en later...

Er was eens, nog niet zo lang geleden, een landelijk dorpje. De kerktoren lag tussen die van Antwerpen en Mechelen. Recht onder de kont van de reus die met zijn voeten op die kathedralen stond.



Tussen het centrum en de gehuchten strekten groene weilanden, bossen en akkers zich uit. Dat vonden de bewoners van de grote stad wel plezant. Ze kwamen hier graag wandelen. En wonen. Want de stad had hoe langer hoe minder plaats voor haar inwoners. Maar voor problemen zijn er oplossingen: zoals de buurgemeenten uitroepen tot “grootstedelijk gebied”. Ook een groot stuk van Kontich. Waarloos mag platteland blijven.

Dat betekent dat er meer woningen per hectare moeten komen. Het centrum raakt nu stilaan volgebouwd. Maar er zijn nog “woonuitbreidingsgebieden”. Zoals Groeningen, gelegen tussen de Pierstraat, de E19, de Groeningenlei en de Tuinwijk/Expresweg.



Er is plaats voor ongeveer 650 woningen, dus bijna 2000 mensen. Maar het wordt mooi: veel groen en waterpartijen tussen de woonzones. En een brede tunnel naar het dorp voor de voetgangers en de fietsers. De scholieren zullen blij zijn. En geen hinder van de E19. Lawaai en fijn stof worden tegenhouden door de hoge “walwoningen”: een langgerekt flatgebouw met een (weliswaar zuidgerichte) geluidsdichte wand. Dat de architecten van dit project ook de bedenkers zijn van Ringland moet een garantie zijn voor degelijkheid.



Als klap op de vuurpijl zal er een tramlijn komen. De sporen zullen binnenkort van Mortsel worden doorgetrokken naar de Kontichse oprit van de autostrade, langs de Boniverlei en de Expresweg.

Ten laatste in 2024 is Kontich een voorstad, sorry, voorgemeente van Antwerpen.

Tekst: Frank Hellemans. Foto: Karen Caers. Plannen: Stramien, zie http://www.kontich.be/product.aspx?id=1778 (Groeningen WUG ontwikkelingstraject, PDF 141006_Groeningen-Kontich-presentatie-werkgroep-masterplan, pp. 2, 3, 42, 44).
Uit Kontich Waarloos Hier en Nu, november 2016.


Zoeken in onze website


Created: 07/12/2016 © 2003-2016 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden