100 jaar, tweemaal 50 en
één nog jongere kunstenaar

September is een drukke maand: iedereen schiet opnieuw in gang, er wordt weer naarstig gepland, gevierd en georganiseerd. Hier volgt al een eigenzinnig greepje.

 

Honderd jaar geleden, op 30 mei in Deurne, werd Staf Van Elzen geboren.

Zijn beroep was metselaar maar zijn roeping was kunstenaar.

In 1951 verliet hij de stad om de rust en het groen van Kontich te komen opzoeken. Hij had er zijn huis en atelier zelf gebouwd in de Altenastraat, vlakbij het park.

Van Elzen maakte sterke schilderijen waarin de invloed van zijn leermeester, de Lierse baron Isidoor Opsomer, herkenbaar is evenals de traditie van de Vlaamse expressionisten. Hij werd beschouwd als een van de beste schilders van zijn generatie.

In 1967 werd hij de eerste directeur van onze tekenschool, nu Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten (GASK). Hij overleed in 1987.

Staf Van Elzen,
Zelfportret met palet, 1964

Die GASK bestaat dit jaar 50 jaar. Hoe dat wordt gevierd, zal je beslist nog hier en elders lezen.

Ook De Spiegel is dit jaar vijftig geworden. Dit poppentheater werd opgericht door een buur van Staf die op de Antwerpsesteenweg woonde: Felix Van Ransbeeck. Wat oorspronkelijk was bedoeld voor het gezin en de buurt, groeide uit tot een internationaal gerenommeerd gezelschap dat zich heeft gespecialiseerd in muziek-, objecten- en figurentheater en niet het minst in voorstellingen voor kleuters, peuters en zelfs baby’s.

 

Boven: Felix Van Ransbeeck,
tafelspeeltheaters (04/2007
)

Rechts: De familie Van Ransbeeck (09/2015), met Karel links vooraan (Foto: Mark De Roeck)

Zoon Karel is docent in het vak en wordt ook vaak in het buitenland gevraagd. Niet alleen in Europa, ook over de rest van de wereld is de faam van Karel en De Spiegel verspreid. In september vierden zij hun 50 jaar met een schitterende interactieve tentoonstelling in de Altenakapel.

Vooral de skyline van Antwerpen tijdens de Spaanse Furie (1576) op het hoogzaal was adembenemend. Het decor werd in 1982 gebruikt voor De lotgevallen van Willem Jeroens, een productie gebaseerd op verhaaltjes van Abraham Hans, die toen 100 jaar eerder was geboren.

Zie ook het artikel "Magie in Altena: Theater De Spiegel ziet Abraham".

 

Nog geen honderd meter verder langs de Antwerpsesteenweg woont nog een interessante kunstenaar: Roeland Tweelinckx (° 1970).

Ex-leerling en ex-leraar aan de GASK, nu docent in Mechelen en gastdocent in binnen- en buitenland, waar hij ook heel vaak voor exposities wordt gevraagd.

Aanvankelijk hield hij zich bezig met grafiek, tegenwoordig gaat zijn voorkeur vooral uit naar site-specifieke interventies. Dat betekent dat hij inspeelt op de omgeving die er zich toe leent om zijn concepten uit te werken. Dat kan een galerij zijn maar ook de openbare ruimte.

Daarbij maakt hij graag gebruik van het trompe-l’oeileffect. Zo schept hij een licht gevoel van verwarring en nodigt hij uit tot een andere of meer geconcentreerde blik op de realiteit.


   
 

Een meelijwekkende baksteen van Roeland Tweelinckx

 

Dergelijk oeuvre kent vaak een kortstondig bestaan. Daarom heeft hij een aantal projecten aan de vergankelijkheid onttrokken door ze in een album te verzamelen. Te koop in Athena en andere “betere boekhandels”.

Zou de omgeving van het Altenapark de meest artistieke voedingsbodem van Kontich zijn?

Tekst: Frank Hellemans.
Uit KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, oktober 2015.

Zoeken in onze website


Updated: 21/10/2015
© 2003-2015 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden