Kontich-Waarloos vroeger & nu


Het oudste beroep in Kontich en Waarloos

Brand!  In de rij huisjes tussen de Wildemansstraat en Waarloos.  Je weet wel, die met de rode lichtjes.  De brandweer komt met loeiende sirenen aangereden en stormt binnen.  Daar treffen zij Jos Van Bedaf aan, onderpastoor in Kontich-dorp, in het gezelschap van enkele wulps geklede vrouwen.  Nee, ’t was niet wat je denkt!  Jos was toevallig wel aalmoezenier bij de brandweer en kreeg ook alle alarmberichten op zijn semafoon.  In plaats van eerst naar de kazerne te rijden en te wachten tot er voldoende volk was om te vertrekken met de wagen, was hij op zijn fiets gesprongen en zo was hij er als eerste aangekomen om hulp te bieden.  Wees gerust, het was maar een schouwbrand!  Hij heeft het me zelf verteld.

En zo hoor ik veel anekdotes vertellen over het milieu van de prostitutie in Kontich en Waarloos, de hoerenmadammen en de pooiers, de meisjes van plezier, de bars en bordelen… Maar helaas werd er weinig of niets over geschreven in de heemkundige literatuur.  Wordt het geen tijd dat taboe te doorbreken?  Kontich en Waarloos liggen al van in de Gallo-Romeinse tijd langs drukke verbindingswegen en toen het reizen nog niet zo snel ging als vandaag waren er hier tal van herbergen en afspanningen.  Ze verdwenen niet met de komst van de auto en tot op de dag van vandaag kunnen handelsreizigers en vermoeide arbeiders langs de kant van de N1 verpozen en zelfs “kameren”, zij het nu vooral overdag.  Even zag het er naar uit dat het succes van het oudste beroep in onze gemeente aan het tanen was, maar blijkbaar zit het weer in de lift.  Misschien zit de strenge aanpak van Antwerpen daar voor iets tussen en wijken nogal wat sekswerkers uit naar het meer tolerante platteland.

Nog een overblijfsel van de crisis in het milieu van bars en hoerenkotjes langs de Mechelsesteenweg vlakbij Waarloos.  Wie herinnert zich nog de naam?

In de Toponymie van Kontich en Lint van R. Van Passen (1962) vind ik o.a. de “herbergnamen” Palmenhof, Metro, Select en Hawai (resp. de nummers 25 tot 31 langs de Koningin Astridlaan): dat moeten de bars geweest zijn op de hoek met de Duffelsesteenweg.  Dankzij het veldwerk van Ward Van Osta in 1991 kan Van Passen in zijn Toponymie van Waarloos (1997) er al wat meer opnemen, vooral dan langs de Grote Steenweg: Cupido (nr.1, vroeger resp. Chez Elle, Pullman, Prima, Milady en Pin-Up), Maxim (nr.3, voordien Oude Garage), Tahiti (nr.5, oorspronkelijk café Auto-Moto, dan Garage, De Lantaarn,  Oude Garage en Rosita), Dandy (nr.11, voorheen Ariba, Real, Goldfinger, Old Inn en Las Vegas), Santana (nr.15, id. met Routier, Bali en Laatste Oordeel), Flamingo (nr.19, ooit Expo 58), Aphrodite (nr.27, daarvoor Chabannais en Victory)… om me maar te beperken tot dat stuk van de N1.

Florerende privé-huisjes langs de Grote steenweg, hoek Kiezelweg.  De klanten van de vernieuwde Eendracht hebben echter wel een goede kijk op wie er komt en gaat!

Over alle ambachten en neringen vind je uitgebreide informatie in de twee lijvige geschiedenissen van onze twee dorpen, maar niets over deze bedrijvigheid, die hier nochtans een belangrijke post van werkgelegenheid was.  De tijden zijn veranderd, we willen dit beroep niet langer onbesproken laten.  Zonder er echter een moreel of ander oordeel over uit te spreken, dus op een louter objectieve manier.  De wereld van erotiek en seks in onze gemeente moet in kaart gebracht worden.  Hoe rapper hoe liever, zeker nu er stemmen opgaan om bordeelbezoek te bestraffen! 

Daarom een oproep aan iedereen om mee te werken: in de eerste plaats ontbreekt het ons aan oude foto’s van alle etablissementen (de foto's kunnen ingescand en terugbezorgd worden).  En daarnaast natuurlijk anekdotes en alle mogelijke informatie over de lokaties, de werking en de werksters (herkomst), prijzen vroeger en nu enz.  Of gewoon tips.  U kan dat anoniem doen, maar in alle gevallen wordt volledige discretie verzekerd, uiteraard.  En hopelijk krijgen wij ook een positieve reactie vanuit de bron zelf! 

U kan ons per mail bereiken: reineringen@gmail.com of op het adres van de Kring voor Heemkunde, Duivenstraat 22, tel. 03 457 86 04 (maandagavond 20 – 22 uur) of 0487 44 87 63.  En als u me betrapt bij of in één van deze huizen van plezier, dan weet u dat het is tot nut van ’t algemeen!

En zie ook het artikel "De fotografe en de meisjes van plezier".

Tekst en foto’s: Frank Hellemans, Koninklijke Kring voor Heemkunde.
Uit KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, mei 2011.

Zoeken in onze website
Created: 30/05/2011
© 2003 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden