Historiek van drie generaties Wasserij Gilberte,
Mechelsesteenweg 132

Op 17 november vorig jaar overleed in RVT Pniël in Pulderbos Gilberte Mariën, de oprichtster van de 67 jaar oude wasserij Gilberte. Zij werd op 1 februari 1929 geboren in Kontich in het ouderlijke huis van Jos en Emma Mariën-Peeters, Mechelsesteenweg 112 (over de post). Jos deed verhuizingen en was kolenleverancier, Emma was diamantslijpster.

Onder de oorlog mocht Gilberte mee boter smokkelen, steentjes afleveren en later Engelse soldaten verstoppen! Ze trouwde in 1949 met André Van Hoof, wiens ouders azaleatelers waren in Reet; hij was geboren in 1924.

Zaken doen zat in de familiegenen. Gilbertes tante Mathilde baatte in de jaren 1950 een kruidenierszaak uit, De Biekorf (nu woonwinkel De Lente). En schrijnwerker nonkel Jos Nagels hield een tijd een meubelwinkel open in nummer 27 (nu boekhandel De Standaard). Va Mariën zei: ”Begin met een zaak als begrafenisondernemer, ge hebt altijd werk!”. Het koppel ging kijken, maar vond de corbillard toch een te dure investering.

Een V1 had een pand op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Kruisschanslei beschadigd. Ze konden dit voordelig kopen, en André en Gilberte bouwden er in 1949 de eerste wasserij. André was een goede mecanicien en stond in voor de strijk. Gilberte was al om 5 uur ’s morgens de strijkijzers aan ’t verwarmen op de kachel.

In den beginne was het uitsluitend zelfwasserij met vijf cabines. Van ‘s morgens vroeg stond men er aan te schuiven. Hoveniers brachten er honderden kilo werkkledij en dikke onderbroeken. Die mannen hadden echter weinig tijd en André startte snel met het ophalen van de wasmanden met een triporteur. Later was er het Fordje, de oude Minerva, een DKW, 2-pk, de Volkswagencamionette, de Mercedes: beiden waren autofreaks! In de jaren 1980 namen ze scheepswas aan en uniformen van hostessen. Tot in 1995 de automatisering volgde, uitsluitend voor particulierenwas. Een keten van 28 winkels uit Antwerpen en Brussel werd overgenomen. In 1958 werkte er 6 man personeel, later 28. In 1969 kwam er de droogkuis bij.

Ze kregen drie kinderen: Jef, Jan en Tina. Zoon Jef (°1952) werd op zijn zeventiende mee ingeschakeld. Broer Jan hield het slechts even vol, nadat hij een astrakanpels tot bolletjes had vermalen! In 1976 werd de wasserij vergroot met ingang op de hoek. Jef huwde in 1975 met Hilde Theeuws. Van 1983 tot 2003 opende zij kledingzaak Yoni’s (in het pand van Onzia). In 1988 overleed pa André, maar Gilberte en Jef deden resoluut verder. Zus Tina plooide al zakdoekjes vanaf haar 3 jaar en hielp er tot haar 26. De dienstencheques zorgden voor een boost maar na de afschaffing moest er personeel afvloeien.

Tot haar 80e werkte moeder Gilberte actief aan de mangel en in de boekhouding. Ze werd door iedereen gewaardeerd om haar warme maar correcte aanpak. In 1980 werd de bvba gesticht en in 2012 werd de zaak overgedragen aan kleindochter Vicky Van Hoof en haar man Philippe Verheyen.

De nieuwste droogkuismachine kan 32 kg linnen reinigen. Het laatste snufje is de automatische afhaalmolen voor kledij. In 2009 werd het zestigjarig bestaan gevierd. Wasserij Gilberte: een zaak met een allround dienstenpakket en een tevreden klantenpubliek. Op naar de 70 jaar!

Tekst: Jaklien Onzia. Foto’s en info: kinderen Van Hoof.
Uit Kontich Waarloos Hier en Nu, juni 2017.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.


Zoeken in onze website


Created: 22/07/2017 © 2003-2017 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden