Kerst volgens de 'Zotten Annot'

Deze keer geen gebouw, we blijven binnen. Het weer en de tijd van het jaar lenen zich ertoe. In het Museum voor Heem- en Oudheidkunde aan het Sint-Jansplein hangt een merkwaardig doek. Handwerk van een man, uit Waarloos dan nog wel. Hij heette Egidius Annot, werd geboren in Duffel in 1816, was hereboer in Waarloos en stierf er in 1912. Toen hij 37 jaar was borduurde hij de lap die hij de titel meegaf 'Het Lijden en de Dood van Christus'. Was het daarom dat hij in het dorp 'Zotten Annot' werd genoemd? Of had hij nog andere rare trekjes? Veel weten we niet van hem, we hebben zelfs nog niet achterhaald waar hij woonde.

Een vroom man moet hij geweest zijn. Mogelijk was hij goed bevriend met de pastoor, want er zitten meer 'weetjes' in zijn 'tekenverhaal' dan de gewone parochiaan kende. Ons medelid Leo Wuyts, een internationaal gewaardeerd specialist in de betekenis van afbeeldingen, heeft er zelfs een uitgebreide studie aan gewijd...

Een prominente plaats kreeg de kerststal met de os en de ezel. Maria en Jozef staan achter het kindeke Jezus dat wel in een uit de kluiten gewassen kribbe ligt, eigenlijk een met kant versierd bedje. Bijna zo groot als de tafel van het Laatste Avondmaal daaronder!

Zij krijgen bezoek van de drie koningen en de herders. Daarboven zweven twee engeltjes met een banderol: "Glorie zij God enz". Wel een slimme manier om het plaatsgebrek voor "in den hoge en op aarde vrede aan de mensen van goede wil" op te lossen!

Links onderaan zien we nog Jezus in de tempel, dan in wijzerzin de vlucht naar Egypte tegen de achtergrond van levensbomen en bovenaan taferelen uit het passieverhaal. Grappig is wel dat de Romeinse soldaten het tenue aanhebben van de toenmalige 'gardevil', met hellebaard. Nog leuker is de figuur van Petrus rechts in het midden. Hij lijkt zijn vingers in zijn oren te stoppen om de haan niet te horen kraaien!

Vijf jaar geleden werd dit doek nagemaakt door Agnes Meul uit Lint. De Kontichse judoka's zullen haar wel kennen, want met haar man R.Verhaert runde ze jarenlang de judoclub in de sporthal. Maar Agnes is ook een van de meest verdienstelijke 'lapzussen', het handwerkgroepje binnen de Kring voor Heemkunde rond Hilde Schollen. Agnes eindigde tweede in de internationale merklappenwedstrijd die georganiseerd werd ter gelegenheid van de tentoonstelling ''t Zijn weer lappen'.

Voor wie het haar wil nadoen: het telpatroon is verkrijgbaar bij de Kring (vijftien euro). Voor wie een Kontichs cadeau zoekt: de afbeelding van het originele doek staat ook op de verjaardagskalender die de Kring heeft uitgegeven (met de 13 mooiste exemplaren uit de collectie: vijf euro). En voor wie nog originele kerstkaarten zoekt zijn er postkaarten met leuke motieven van merklappen (twee euro per vier stuks). Alles is verkrijgbaar in het museum (zondag van 14 tot 17 uur) of in het documentatiecentrum, Duivenstraat 22 (maandag van 20 tot 22 uur). Meer informatie vind je ook op de website: www.museumkontich.be.

Tekst: Frank Hellemans, foto:Koninklijke Kring voor Heemkunde.
Uit: Kontich Waarloos Hier en Nu, december 2008.

HOME

Created: 26/12/2008
© 2003 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden