"BOTER BIJ DE VIS",
over eten tijdens WO I


LEZING, door Brecht Demasure

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in België bleef lange tijd beperkt tot het analyseren van de militaire en politieke aspecten. Voor het leven van alledag was er geen aandacht. Naar aanleiding van de herdenking van de oorlog in 2014-2018 groeit de interesse voor het verhaal van de gewone man tijdens de moeilijke oorlogsjaren.

De Eerste Wereldoorlog zette het land volledig op z’n kop. Zo viel al bij het begin van de oorlog de import en export van levensmiddelen stil.

Ook in de landbouw ging het slecht: de nodige grondstoffen ontbraken en vee en paarden werden opgeëist. Maar de bevolking was creatief: ze organiseerden openbare soepbedelingen of gebruikten stadsparkjes als moestuin.

In deze lezing gaat Brecht Demasure dieper in op de impact van de Groote Oorlog op de landbouwsector en de voedselbevoorrading. Op basis van dagboeken, kranten, aanplakbrieven en contemporaine literatuur uit die tijd schetst hij een beeld van de situatie in bezet en onbezet gebied, zowel tijdens als vlak na de oorlog.

Brecht Demasure is projectmedewerker bij het Centrum Agrarische Geschiedenis, het erkend expertisecentrum voor het erfgoed van landbouw, platteland en voeding. Hij onderzocht de landbouw en de voedselbevoorrading tijdens en na de Eerste Wereldoorlog en publiceerde twee boeken over het onderwerp: “Boeren, boter en bezetters” (2013) en “Boter bij de vis” (2014).

Praktische gegevens:
Datum: donderdag 11 mei 2017, 20 u.
Locatie: Cultuurpunt Altena, kapel (Antwerpsesteenweg 79, 2550 Kontich).
Tickets: gratis toegang; reserveren verplicht via de vrijetijdsbalie; Sint-Jansplein 8, 2550 Kontich; tel. 03 450 78 31; uitwinkel@kontich.be.

Naar: brochure UIT in Kontich, maart 2017.

Zoeken in onze website
Created:01/03/2017
© 2003-2017 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden