JOSEPH VAN PASSEN:
een Kontichs soldaat in de Grote Oorlog


LEZING, door Frank Hellemans en Paul Catteeuw


De naam Van Passen is in Kontich niet onbekend. Robert Van Passen, de vroegere voorzitter van de Koninklijke Kring voor Heemkunde, zal zeker een belletje doen rinkelen omwille van de vele artikels, de geschiedenis van Kontich en Waarloos en andere werken. Minder bekend is echter Joseph Van Passen, de vader van Robert. Nochtans een rasechte Kontichnaar.

Op 21-jarige leeftijd wordt Joseph als soldaat de Eerste Wereldoorlog ingesleurd. Het is een langgerekte vlucht naar het IJzerfront en de overgave, inclusief de krijgsgevangenschap in Duitsland.

Joseph Van Passen was een rasverteller en leidt ons moeiteloos aan de hand van het terugtrekkende leger naar het front in West-Vlaanderen.

Frank Hellemans en Paul Catteeuw brengen u het verhaal van een jonge soldaat uit Kontich (Sint-Jansplein) die plots met de waanzin van de Grote Oorlog wordt geconfronteerd.

Niet de grote geschiedenis, maar de gewone Vlaming staat hier centraal.

Het groepje Klarimo, een klarinetsextet onder leiding van hun leraar Nestor Janssens (muziekacademie Kontich), brengt tussendoor aangepaste muziek uit die tijd.

Praktische gegevens:
Datum: vrijdag 9 maart 2018, 20 u.
Locatie: Cultuurpunt Altena, kapel (Antwerpsesteenweg 79, 2550 Kontich).
Tickets: 5 EURO, via de vrijetijdsbalie; Sint-Jansplein 8, 2550 Kontich; tel. 03 450 78 31; uitwinkel@kontich.be. Inschrijven kan ook online via de webshop van de gemeente Kontich https://webshopkontich.recreatex.be/Home.
Je vind er ook een overzicht van alle activiteiten.

Naar: brochure UIT in Kontich, juni 2017.

Zoeken in onze website
Created: 14/06/2017, updated 12/02/2018
© 2003-2018 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden