Merklap "Hubertina Zinck" (HK 1962-155bis)

 

Kenmerken: merklap, 26 x 32 cm; veelkleurig zijden garen; drager = 16-draads linnen (met rechts een zelfkant); kruissteek.

Tekst: HUBERTINA ZINCK. 1645.

Symbolen: wijdingskruis; alfabet in gotische letters; getallenreeks van 1 tot en met 12; rechte rand; wijdingskruis; alfabet in hoofdletters; verzette rand; paar kroontjes (4x); schenkkan; pot met vijf rozen (2x); sleutel (2x); schenkkan (2x); levensboompje (2x); monstrans met twee paar kaarsenkandelaars; calvariekruis (2x); Christusmonogram; stierenvechter met stier; man met herdersstaf en vrouw; man met zweep en stier; pot met tulp en zes rozen (2x); pot met zeven rozen; sinaasappelboom; palmtak (2x); pauw; vaandel; links en rechts verzette rand; boven en onder schakelrand (klik op de foto voor een vergroting).

Toelichting: Hubertina Zinck maakte deze lap in 1645. Er bestaat echter enige twijfel aangaande de betrouwbaarheid van deze datum: het is niet onmogelijk dat 1845 moedwillig in 1645 veranderd werd!. Er is echter verdere studie vereist om uit te maken of dit één van de oudste lappen uit ons taalgebied is, dan wel een moedwillige misleiding. Opvallend zijn verder de felle gele en oranje kleuren. Op Belgische en Nederlandse merklappen komen die kleuren, evenals de vorm van de letters, vrijwel niet voor. Wel op Franse, Italiaanse en Spaanse merklappen. Andere opvallende motieven zijn de stierenvechter links op de lap en de man met de zweep (?) en de stier rechts. Ook de herdersstaf is een motief uit andere streken. Dit leidt tot de conclusie dat deze merklap niet uit België of Nederland, maar uit een Zuid-Europees land, bijvoorbeeld Spanje of Italië komt. Door de stierenvechter wordt voorlopig geconcludeerd dat het een Spaanse merklap is. (Naar onze merklappen catalogus 't Zijn lappen, p. 26.)

Patroon te koop in het Museum. Prijs: 15,00 €, eventueel te verhogen met de verzendingskosten.

Bestel- en betaalinformatie HIER.
Pour commander et payer: voir ICI
Bestellen und bezahlen: sehe HIER
Ordering and payment information: HERE

Zoeken in onze website

Updated: 23/10/2015
© 2003-2015 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden