Merklap "Maria De Hullu" (HK 1968-054)

 

Kenmerken: merklap, 48,5 x 47,5 cm; veelkleurig zijden garen; drager = 22/18-draads linnen (met links een zelfkant); kruissteek.

Tekst: MARIA DE HULLU . IS GEBOOREN ONDER . SCHOONDYKE . NU . ZUYD-ZANDE . ANNO 1778 MDH GEEYNDIGHD DEN 8 MAARTE 1783 PIETER D'HULLU ANNA CLAERBOUT 1781 MDH 1782

Symbolen: alfabet in gotische kleine letters; rand met kleine symbooltjes; vele levensboompjes; boom met vijf anjers; pot met zeven tulpen; vaas met drie anjers; boom met drie rozen en twee tulpen; duiventil; pauw; vogelkooi met papegaai; Hollandse maagd in Hollandse tuin; druivendragers (Jozua en Kaleb, verspieders in Kanaän); stermotief met acht vogels; bloemenkrans met tekst; boom met drie tulpen en twee rozen; standaardmolen; palmtakken; tweekoppige adelaar; kussenkast met kaststel; huis met trapgevel; zuil met verschillende bloemen en vogels; boot met achtkoppige bemanning; meerdere vazen met rozen, tulpen of anjers; meerdere vogelpaartjes; zigzagrand rondom; in totaal meer dan 120 motieven en motiefjes (klik op de foto voor een vergroting).

Toelichting: Deze Zeeuwse merklap is gemaakt door Maria d'Hullu. Ze begon de merklap in 1778 toen ze nog in Schoondijke woonde. Ze maakte de lap pas af in 1783 en was ondertussen verhuisd naar Zuidzande. Zowel Schoondijke als Zuidzande zijn dorpen in het westelijk gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen. Van haar vorderingen zijn we op de hoogte omdat ze twee keer een tussentijds jaartal borduurde. In het motief met haar initialen M(aria) d'H(ullu) borduurde ze het jaartal 1782 en in de bloemenkrans met de namen van haar ouders borduurde ze het jaartal 1781. Haar ouders waren Pieter d'Hullu en Anna Claerbout. Haar familienaam komt nog vaak voor in West-Vlaanderen. (Naar onze merklappen catalogus 't Zijn lappen, p. 36.)

Patroon te koop in het Museum. Prijs: 15,00 €, eventueel te verhogen met de verzendingskosten.

Bestel- en betaalinformatie HIER.
Pour commander et payer: voir ICI
Bestellen und bezahlen: sehe HIER
Ordering and payment information: HERE

Zoeken in onze website

Updated: 20/10/2015
© 2003-2015 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden