Tekendoek / Merklap "Zotten Annot" (HK 1968-061)

 

Kenmerken: merklap; 55,5 x 47,5 cm; veelkleurig zijden garen; drager = 14/16-draads linnen; kruissteek.

Tekst: HET LIJDEN EN DE DOOD VAN CHRISTUS 1853 DOOR EGIDIUS ANNOT TOT WAERLOOS INRI PETRUS GLORIE ZY GOD ENZ.

Symbolen: Christus aan het kruis met Maria en Magdalena; de sponshouder (Stefaton); de lanshouder; Longinus te paard en drie soldaten (met sjako en pompon); passiesymbolen zoals de hamer en de nijptang; lantaarn en schenkkan; Christus wordt als koning met een doornenkroon gevankelijk weggevoerd; de geseling van Christus; het huis van Herodes (drie toeschouwers voor het raam); het huis van Pilatus; het verraad van Petrus met de haan op de zuil; twee levensbomen; de vlucht naar Egypte; de twaalfjarige Jezus in de tempel; het laatste avondmaal; Christus in de hof op de Olijfberg; centraal de stal van Bethlehem met daarboven de ster; twee engelen die een band dragen met de tekst "Glorie zij God" enz.: de kribbe met het kindje Jezus, Jozef en Maria en de ezel en de koe; de drie koningen en de herders; rondom een bladerrand (klik op de foto voor een vergroting).

Gedetailleerde (maar "korte") beschrijving HIER - een "lange" versie HIER
Description détaillée ("courte") ICI
Ausführliche ("kurze") Beschreibung HIER
Detailed ("short") description HERE

Onze stilaan "wereldberoemde" tekendoek/merklap van Egidius Annot, bijgenaamd "Zotten Annot" heeft sedert 10 september 2015 ook zijn eigen facebookpagina: even zoeken naar Zotten Annot of Kontichse merklappen en tekendoeken of ga naar https://www.facebook.com/groups/515090198640339/?fref=ts.

Toelichting: Deze merklap is gemaakt in 1853 door Egidius Annot uit Waarloos, bijgenaamd "Zotten Annot". Deze rijke hereboer werd op 5 juli 1816 in Duffel geboren en overleed te Waarloos op 18 februari 1912. Oorspronkelijke lijst in eenvoudige houtimitatie. Het doek is gedeeltelijk door muizen of ander ongedierte aangetast. Voor zover we weten is dit de enige doek in onze collectie die door een man werd gemaakt. Humoristisch is wel de afbeelding van Petrus die zijn oren dichtstopt om de haan niet te horen. Waar haalde Egidius de patronen van zijn motieven??? (Naar onze merklappen catalogus 't Zijn lappen, p. 57.)

Wil je meer weten over het leven van Egidius Annot, lees dan volgende artikels:

1) een fictieve autobiografie: "Het eeuwige leven en de dood van Egidius Annot tot Waerloos" en

2) verneem de "harde" gekende feiten: "De waarheid omtrent zotten Annot".

Patroon te koop in het Museum. Prijs: 15,00 €, eventueel te verhogen met de verzendingskosten.

Bestel- en betaalinformatie HIER.
Pour commander et payer: voir ICI
Bestellen und bezahlen: sehe HIER
Ordering and payment information: HERE

Zoeken in onze websiteUpdated: 29/01/2017
© 2003-2015 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden